Hızlı
Bağış Yap

HIZLI BAĞIŞ YAP

50
100
300
500
1000

Neden Sadaka Veririz?

Neden Sadaka Veririz?

Günahlara ve Hatalara Kefaret Olması

Allah Teâlâ, kullarına merhamet ederek onlara tövbe etmek, hatalardan dönmek ve işledikleri günahları telafi etmek için birçok kapı açmıştır.

Sadaka, bu kapılardan en büyüğüdür. Allah, en zayıf ve en fakir kullarının bile yapabileceği birçok çeşit sadaka belirlemiştir. Böylece insanların kötü işlerden dönüp Allah ile ilişkilerini düzeltmemeleri için hiçbir mazeretleri kalmaz.

Sadakanın Çeşitleri ve Faydaları

Sadakanın çeşitleri arasında; güzel bir söz söylemek, Müslüman kardeşinin kalbine sevinç vermek, Müslüman kardeşlerimizin yüzüne gülümsemek, bir Müslüman kardeşinin ihtiyacını gidermek için çaba ve zaman harcamak, yemek vermek, yoldan eziyet veren şeyi kaldırmak, para veya sahip olduğumuz mallardan sadaka vermek, sahip olduğumuz ve sevdiğimiz şeyleri ihtiyaç sahiplerine vermek, Allah’ın rızasını kazanmak için samimi bir şekilde sadaka vermek bulunmaktadır.

Bu nedenle sadaka, her türlüsüyle Allah’ın kullarına olan rahmet ve samimi sevgisinin büyük bir kapısıdır. Böylece insanlar günahlarını kefaret eder, Allah’a yaklaşır, O’ndan af ve mağfiret diler ve O’nun rahmetiyle sevap, rıza ve her türlü hayrı elde ederler.

Sadakanın, bizi Allah’a yaklaştıran birçok faydası vardır. Bunlardan biri de günahları Allah’ın biz kullarının günahlarını bağışlamasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Sadaka, kabir azabından korur ve Kıyamet günü müminin serinleyeceği gölgelik verdiği sadakasıdır.” buyurmuştur.

Sadaka, ömrü uzatır ve malı artırır; kişinin rızkının vesilesi olur.

“Sadaka, Müslümanı Cennete Girmeye Yaklaştırır.”

Sadaka, cennetin kapılarından birinin özel olarak sadaka verenlere ayrılmasıyla, cennete girmenin ve cehennemden uzaklaşmanın sebeplerinden biridir. Allah Teâlâ, bu kapıya 'sadaka kapısı' adını vermiştir.

Kıyamet günü, sadaka sahibini gölgelendirir. Peygamberimiz (s.a.v.) de bu konuda, “Müslüman, Allah insanların arasında hüküm verinceye kadar sadakasının gölgesindedir” buyurmuştur.

Allah Teâlâ, sadaka veren erkek ve kadınlara, ayet-i kerimede belirtildiği gibi, mağfiret (bağışlanma) ve rahmet (merhamet) vaat etmiştir:“Şüphesiz müslüman erkeklerle müslüman kadınlar, mü'min erkeklerle mü'min kadınlar, itaatkar erkeklerle itaatkar kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah'a derinden saygı duyan erkekler, Allah'a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah'ı çokça anan erkeklerle çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir mükafat hazırlamıştır.” (Ahzâb, 35)

Nefsin Arınması

Zekât yalnızca zenginin malını temizleyip nefsini arındırmaz, aynı zamanda şartlarına ve adabına uygun olarak verildiğinde fakirin nefsini de temizler. Tıpkı zenginin cimrilik ve kıskançlık gibi kötü huylardan arındığı gibi, fakir de zenginlere duyduğu haset ve kin gibi kötü duygulardan arınır.

Malından harcayan, sadaka veren, malıyla cihad eden insan, sadaka vererek nefsini temizler ve arındırır. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Onların mallarından, onları kendisiyle arındıracağın ve temizleyeceğin bir sadaka (zekat) al ve onlara dua et. Çünkü senin duan onlar için sükûnettir (Onların kalplerini yatıştırır.) Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Tevbe, 103)

İslam, ibadetleri ve hükümleriyle, kardeşlik bağlarını güçlendirmeye ve Müslümanlar arasındaki sevgi bağlarını derinleştirmeye büyük önem verir. Böylece toplum, bir beden gibi olur; vücudun bir organı rahatsızlık duyduğunda, diğer organlar da ateş ve uykusuzlukla ona destek olur.

Kötü Sonuçlardan Korunma

Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İyilik yapmak, felâketleri önler. Gizli verilen sadaka, Rabbin gazâbını söndürür. Sıla-i rahim (yani akrabayı görüp gözetmek de) ömrü uzatır.” Hiç şüphesiz sadaka da iyiliklerden biridir.

Sadaka, insanı belalardan korur, sıkıntılardan kurtarır ve Allah'ın gazabını söndürür. Akrabalık bağlarını güçlendirmek ise ömrü uzatır. Her iyilik bir sadakadır. Dünyada iyilik edenler, ahirette de iyilik ehlidirler. Dünyada kötülük edenler ise ahirette de kötülük ehlidirler. Cennete ilk girenler, iyilik ehli olanlardır.

Bereketin Artması

Sadaka, malı çoğaltır ve sahibinin malında bereketi artırır. Peygamberimiz (s.a.v.), “Sadaka vermek malı eksiltmez” buyurmuştur. Bu nedenle gönül rahatlığıyla sadaka vermeliyiz.

Aynı şekilde Allah yolunda harcamak da malı eksiltmemekle beraber, rızkı da çoğaltır. Allah Teâlâ yüce kitabında şöyle buyurmuştur: “Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren ve her başakta yüz tane bulunan bir tohum gibidir. Allah dilediğine kat kat verir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.” (Bakara, 261)